Składniki: 50 dkg maślaków ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanego szczypioru 2 łyżki masła 1 łyżka octu winnego jabłkowego pieprz, sól do smaku Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać masło, dodać grzyby, powoli smażyć mieszając aż grzyby będą odpowiednio miękkie. Dodać sól,…
Tag: grzybowe
Listy
Maślaki zapiekane z ziemniakami
by Gosia Sedrecka • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg maślaków 3 łyżki masła 2 cebule 2 łyżki kwaśnej śmietany 10 ziemniaków średniej wielkości sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać masło, dodać grzyby, powoli smażyć mieszając przez 10 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do smażących się grzybów,…
Listy
Sałatka z maślaków i jajek
by Gosia Sedrecka • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg maślaków 3 ugotowane na twardo jajka 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki Dresing: 10 dkg tartego chrzanu ½ szklanki gęstej śmietany sok cytrynowy do smaku sól, cukier, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Składniki dresingu dokładnie wymieszać. Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby zalać wrzącą wodą, gotować 15 minut, odcedzić,…
Listy
Kalafior z maślakami
by Gosia Sedrecka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kalafiora podzielonego na różyczki 30 dkg maślaków ½ szklanki mleka 3 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, cukier, tarta gałka muszkatołowa do smaku Sposób przyrządzenia: Różyczki kalafiora dokładnie wypłukać, zalać mlekiem, dodać sól, cukier. Do tak przygotowanego kalafiora dolać wrzącej wody, gotować aż kalafior będzie odpowiednio miękki. Świeże, zdrowe grzyby oczyścić,…
Listy
Zapiekanka z maślakami
by Gosia Sedrecka • • 0 Comments
Składniki: 15 dkg maślaków 15 dkg tostów z pieczywa pszennego ½ szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka masła 5 dkg mąki pszennej 2 łyżki tartego sera sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby zalać wrzącą wodą, gotować 15 minut, odcedzić, pozostawić na sicie, aby dokładnie się…