Składniki: 5 kg maślaków 25 dkg soli 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Małe grzyby pozostawić w całości, większe pokroić. Tak przygotowane grzyby zalać wrzącą wodą, gotować 15 minut, odcedzić, pozostawić na sicie, aby dokładnie się obsączyły. Grzyby ułożyć w odpowiednio dużym garnku kamionkowym lub słoju,…
Tag: grzybowe
Listy
Podudzia z kurczaka zapiekane z papryką i grzybami
by Basia Banyś • • 0 Comments
Składniki: 6 podudzi z kurczaka 3 kolorowe papryki 50 dkg grzybów leśnych lub pieczarek 3 pomidory olej 3 łyżeczki octu 3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, smażyć na małym ogniu…
Listy
Grzyby w kapuście
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 7 dag kiszonej kapusty 3 dag suszonych grzybów łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia kapustę poszatkować i zalać ją wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut. W między czasie grzyby ugotować w tej samej wódzie w której się moczyły po czym przelać je…
Listy
Cukinia duszona z pieczarkami, pomidorami
by Justyna Opioła • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg młodej cukinii 30 dkg pieczarek 4 pomidory 2 cebule 2 łyżki oleju ½ szklanki bulionu grzybowego 1 łyżka mąki pszennej posiekana natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, pokroić. W rondlu podgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną w pół plastry…
Listy
Fasolka szparagowa z grzybami
by Marek • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg fasolki szparagowej kilka pieczarek 1 łyżeczka sosu sojowego 3 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić i wraz z trzonami pokroić w plastry. Fasolkę obrać, strączki przekroić na połowę. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, osolić, dodać fasolkę, gotować aż zmięknie, kilka minut przed końcem gotowania dodać pieczarki, odcedzić.…