Składniki:
- 6 podudzi z kurczaka
- 3 kolorowe papryki
- 50 dkg grzybów leśnych lub pieczarek
- 3 pomidory
- olej
- 3 łyżeczki octu
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, smażyć na małym ogniu 10 minut. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry smażyć także 10 minut lub do momentu aż odparuje wytwarzający się sos. Grzyby i paprykę wymieszać, przyprawić z umiarem, ułożyć na mięsie w naczyniu żaroodpornym. Sos sojowy wymieszać z octem i cukrem. Pomidory pokroić w plastry, ułożyć na mięsie i grzybach z papryką. Całość polać przygotowanym sosem. Zapiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Basię Banyś