Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Podudzia z kurczaka zapiekane z papryką i grzybami

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 3 kolorowe papryki
  • 50 dkg grzybów leśnych lub pieczarek
  • 3 pomidory
  • olej
  • 3 łyżeczki octu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz, cukier do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, smażyć na małym ogniu 10 minut. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry smażyć także 10 minut lub do momentu aż odparuje wytwarzający się sos. Grzyby i paprykę wymieszać, przyprawić z umiarem, ułożyć na mięsie w naczyniu żaroodpornym. Sos sojowy wymieszać z octem i cukrem. Pomidory pokroić w plastry, ułożyć na mięsie i grzybach z papryką. Całość polać przygotowanym sosem. Zapiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Basię Banyś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *