Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepiórka

Filet z kurczaka w sosie winnym z szałwią

Składniki: 50 dkg filetów z kurczaka 1 łyżka posiekanej szałwii 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej ½ szklanki białego wina 1 szklanka bulionu drobiowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone filety z kurczaka pokroić w plastry, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i masło, obrumienić…

Filet z indyka duszony z jabłkami i cebulą

Składniki: 50 dkg filetów z indyka olej 1 kwaśne jabłko 1 cebula sos sojowy, sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry. W dużej patelni rozgrzać olej słonecznikowy, obsmażyć na nim plastry mięsa, przykryć, smażyć na małym ogniu do momentu aż mięso zacznie mięknąć. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na…

Udka kurczaka panierowane w suszonych pomidorach i serze

Składniki: 4 udka z kurczaka 1 jajko 10 dkg tartego żółtego sera 5 dkg suszonych pomidorów sól, pieprz, curry Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na 30 minut. Jajko zmiksować. Pomidory drobno rozkruszyć, wymieszać z tartym serem. Udka moczyć w jajku, panierować w serze z pomidorami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180…

Udka kurczaka po baskijsku

Składniki: 8 udek z kurczaka 3 pokrojone w plastry cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku cytrynowego 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej sól, pieprz, papryka Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć. W naczyniu żaroodpornym umieścić wymieszane udka, natkę pietruszki, skórkę cytrynową i zmiksowane razem sok z cytryny,…

Podudzia z kurczaka zapiekane z papryką i grzybami

Składniki: 6 podudzi z kurczaka 3 kolorowe papryki 50 dkg grzybów leśnych lub pieczarek 3 pomidory olej 3 łyżeczki octu 3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, smażyć na małym ogniu…