Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z kurczaka w sosie winnym z szałwią

Składniki:

  • 50 dkg filetów z kurczaka
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Umyte i osuszone filety z kurczaka pokroić w plastry, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i masło, obrumienić na nim mięso z obydwóch stron. Dodać wino i bulion drobiowy, gotować 5 minut. Patelnie przykryć i dusić mięso kolejne 5 minut. Mięso wyjąć, utrzymywać gorące. Sos zredukować (odparować) do 1/3 pierwotnej objętości, dodać szałwię, przyprawić do smaku, wymieszać. Plastry mięsa ułożyć na półmisku, polać sosem. Jako dodatek podać ziemniaki lub ryż i sałatki.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gabrysię Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *