Składniki:
- 50 dkg filetów z kurczaka
- 1 łyżka posiekanej szałwii
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- ½ szklanki białego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone filety z kurczaka pokroić w plastry, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i masło, obrumienić na nim mięso z obydwóch stron. Dodać wino i bulion drobiowy, gotować 5 minut. Patelnie przykryć i dusić mięso kolejne 5 minut. Mięso wyjąć, utrzymywać gorące. Sos zredukować (odparować) do 1/3 pierwotnej objętości, dodać szałwię, przyprawić do smaku, wymieszać. Plastry mięsa ułożyć na półmisku, polać sosem. Jako dodatek podać ziemniaki lub ryż i sałatki.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gabrysię Radosz