Składniki: 15 dkg maślaków 15 dkg tostów z pieczywa pszennego ½ szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka masła 5 dkg mąki pszennej 2 łyżki tartego sera sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby zalać wrzącą wodą, gotować 15 minut, odcedzić, pozostawić na sicie, aby dokładnie się…
Tag: grzyb
Listy
Solone maślaki
by Gosia Sedrecka • • 0 Comments
Składniki: 5 kg maślaków 25 dkg soli 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Małe grzyby pozostawić w całości, większe pokroić. Tak przygotowane grzyby zalać wrzącą wodą, gotować 15 minut, odcedzić, pozostawić na sicie, aby dokładnie się obsączyły. Grzyby ułożyć w odpowiednio dużym garnku kamionkowym lub słoju,…
Grzyby
Pasta grzybowa z orzechami i twarogiem
by Ilona Malinowska • • 0 Comments
Składniki: 200 g świeżych grzybów 200 g twarogu 100 g żółtego sera 3 łyżki orzechów włoskich ¼ szkl. wywaru grzybowego łyżka masła natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone grzyby ugotować po czym zemleć je w maszynce. Grzybową masę przesmażyć potem na rozgrzanym maśle. W między czasie żółty ser zetrzeć na tarce a twaróg przetrzeć…
Grzyby
Grzyby ze śledziem, pomidorami i ogórkiem
by Tomek • • 0 Comments
Składniki: 300 g świeżych grzybów 4-5 filetów śledziowych 250 g pomidorów 1 ogórek kiszony 1-2 cebule 2 jajka 1 szkl. majonezu 1-2 łyżki twarogu sól szczypiorek Sposób wykonania: Pokrojone grzyby poddusić. W między czasie jajka ugotować na twardo po czym drobno je posiekać. Następnie ogórek, cebulę ora pomidory również posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą,…
Kurki
Kurki w pikantnym cieście
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg kurek 1 szklanka oleju 1 jajko ½ szklanka mąki 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru pieprz, sól, curry Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, przyciąć trzony obgotować przez kilka minut w osolonej wodzie, obsączyć, osuszyć. Z maki jaka i mleka przygotować ciasto, dodać cukier i przyprawy w takiej ilości aby ciasto było pikantne. W…