Składniki: 8 kromek chleba 10 dag sera owczego 8 łyżek mąki pszennej razowej 2 jajka 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Z kromek chleba odkroić skórkę a miąższ uformować w równe kwadraty. Na połowie kwadratów ułożyć po plasterku sera i przykryć pozostałymi kwadratami. Następnie Jerzego kromek zamoczyć je lekko w…
Tag: grzanki
Porady i Ciekawostki
Grzanki z grzybami i serem twarogowym
by Renata Kalita • • 0 Comments
Składniki: 4 bułki kajzerki 15 dag świeżych grzybów 20 dag sera twarogowego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 łyżka parmezanu 1 łyżka posiekanej bazylii sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać pokrojone grzyby i trzymać na małym ogniu około 15 minut. Doprawić do…
Porady i Ciekawostki
Grzanki z tuńczykiem i czarnymi oliwkami
by Maciej Kasperski • • 0 Comments
Składniki: 60 dag tuńczyka 20 dag soli mały razowy chleb ¾ szkl oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 szkl czarnych oliwek pieprz świeże zioła Sposób wykonania: Oczyszczoną rybę pozbawioną skóry i ości zasypać solą i odstawić na noc. Następnego dnia opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na półcentymetrowe plastry. Natomiast kromki chleba posmarować oliwą…
Porady i Ciekawostki
Słoneczna grzanka
by Patryk Wrzesiński • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki masła ½ szkl wytrawnego białego wina 2 ½ szkl żółtego sera pokrojonego w kostkę jajko łyżeczka sosu Worcester ½ łyżeczki suszonej bazylii 2 szkl pieczarek pokrojonych w plasterki ½ łyżeczki czosnku granulowanego grzanki z chleba tostowego Sposób wykonania: Łyżkę masła roztopić w kąpieli wodnej po czym dodać wino i delikatnie podgrzać. Wówczas…
Porady i Ciekawostki
Grzanka serowa
by Małgorzata Gorczyca • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki masła 45 dag sera cheddar 1 szkl piwa jajko łyżeczka ostrej musztardy łyżeczka papryki w proszku Sposób wykonania: Masło rozpuścić w kąpieli wodnej po czym dodać starty ser i cały czas mieszając gotować ąz ser zacznie się topić. Wówczas nie przerywając mieszania wlewać stopniowo piwo. Gotować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać…