Składniki:
- 60 dag tuńczyka
- 20 dag soli
- mały razowy chleb
- ¾ szkl oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 szkl czarnych oliwek
- pieprz
- świeże zioła
Sposób wykonania:
Oczyszczoną rybę pozbawioną skóry i ości zasypać solą i odstawić na noc.
Następnego dnia opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na półcentymetrowe plastry.
Natomiast kromki chleba posmarować oliwą z oliwek wymieszaną z posiekanym czosnkiem i ułożyć je na blasze, zapiekając w gorącym piekarniku.
Wówczas grzanki wyjąc z piekarnika, ułożyć na moich paski tuńczyka, krążki oliwek i posypać całość pieprzem oraz skropić oliwą.
Ponownie wstawić do piekarnika na kilka minut.
Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.