Składniki:
- 2 gruszki
- ½ tabliczki twardej czekolady
- 5 łyżek cukru
- łyżka smażonej skórki pomarańczowej
- ½ laski wanilii
- łyżeczka masła
- łyżka płatków migdałowych
- 1 ½ szkl. wody mineralnej
Składniki: 4 gruszki 3 łyżki płatków migdałowych ½ szkl. wiśni 3 łyżki cukru pudru 1 szkl. białego deserowego wina 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Obrane gruszki przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie płatki migdałowe, cukier puder oraz łyżkę wina dokładnie ze sobą utrzeć. Powstałą masę przełożyć w otwory po gniazdach nasiennych. Przekładamy…
Składniki: 4 gruszki 8 węgierek 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szkl. białego deserowego wina łyżeczka cynamonu 2 żółtka 2 łyki cukru pudru 2 łyżki miodu cytryna Sposób wykonania: 2 szklanki wody, miód, wino, sok z cytryny, cynamon oraz cukier waniliowy wymieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia, wówczas wrzucić obrane gruszki przekrojone na pół. Trzymamy…
Składniki: 4 gruszki ½ kostki masła 1 szkl. białego deserowego wina ½ łyżeczki cynamonu 2 goździki łyżka cukru pudru 8 czereśni Sposób wykonania: Obrane gruszki przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne po czym obsmażyć je na rozgrzanym maśle. Następnie oprószyć je cynamonem oraz rozgniecionymi goździkami i podlewamy winem. Trzymać jeszcze na małym ogniu około 7…