Składniki:
- 4 gruszki
- 8 węgierek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szkl. białego deserowego wina
- łyżeczka cynamonu
- 2 żółtka
- 2 łyki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- cytryna
Sposób wykonania:
2 szklanki wody, miód, wino, sok z cytryny, cynamon oraz cukier waniliowy wymieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia, wówczas wrzucić obrane gruszki przekrojone na pół.
Trzymamy na małym ogniu około 2 minut i wyrzucamy śliwki.
Gotujemy jeszcze około 5 minut po czym odsączyć owoce z syropu i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu rozsmarowujemy żółtka utarte z cukrem i podlewamy odrobina syropu spod gotowania.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i zapiekać około 20 minut.