Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w białym winie z węgierką

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 8 węgierek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szkl. białego deserowego wina
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 żółtka
  • 2 łyki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • cytryna

    Sposób wykonania:

    2 szklanki wody, miód, wino, sok z cytryny, cynamon oraz cukier waniliowy wymieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia, wówczas wrzucić obrane gruszki przekrojone na pół.
    Trzymamy na małym ogniu około 2 minut i wyrzucamy śliwki.
    Gotujemy jeszcze około 5 minut po czym odsączyć owoce z syropu i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Na wierzchu rozsmarowujemy żółtka utarte z cukrem i podlewamy odrobina syropu spod gotowania.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i zapiekać około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *