Składniki:
- 40dag.żeberek
- 1/4 szkl. grochu łuskanego
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 1/2 kg. ziemniaków
- 2 marchewki
- łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- 15 dag. boczku wędzonego
Składniki: ½ kg kiszonej kapusty 1 szkl. grochu 1 cebula 2 łyżki oleju łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Groch zalać 3 szklankami wody i zostawić na noc. Następnego dnia kapustę poszatkować i ugotować do miękkości. W między czasie groch ugotować w tej samej wodzie w której się moczył po czym przetrzeć go przez sito…
Składniki: 1 szkl. żółtego grochu ząbek czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz imbir kminek jajko olej Sposób wykonania: Groch zalać woda i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły a potem zemleć w maszynce. Następnie dodać posikany czosnek oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić…
Składniki; 1 kg ziemniaków 15 dag wędzonego boczku łyżka octu cebula sól pieprz 1 szkl. śmietany łyżka oleju 1 szkl. grochu Jaś ½ łyżki mąki Sposób wykonania: Groch zalać woda i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie ugotować w tej sam wje wodzie po czym go odcedzić rozetrzeć . Następne obrane ziemniaki pokroić w…
Składniki: ½ kiszonej kapusty 1 duża cebula ½ szklanki grochu 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki kminek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Groch namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na noc. Osączyć, posolić i zalać niewielką ilością wody, dodać kminek, ½ łyżeczki oleju, powoli gotować aż zmięknie, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Na patelni na…