Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grillowanie

Kebab po armeńsku

Składniki: 1 udziec jagnięcy wytrybowany i pokrojony w grubą kostkę 8 długich papryk 8 niedużych pomidorów Marynata: 1 szklanka sosu pomidorowego ¼ szklanki czerwonego wina 1 cebula, obrana i pokrojona 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować, polać nią mięso, wymieszać, odstawić do lodówki na 24 godziny. Przygotować szpadki…

Iskender kebab

Składniki: 1 kg mięsa baraniego lub filet z drobiu pokrojony w grubą kostkę 6 chlebków pita 2 łyżki piure z pomidorów 2 pomidory 2 szklanki dobrego jogurtu 4 ząbki czosnku 4 łyżki masła 4 papryki szczypta pieprzy kajeńskiego Marynata: 4 duże cebule 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia:…

Kebab z wołowiny grillowany

Składniki: 1 kg polędwicy wołowej cebula dymka Marynata: 2 łyżki oleju 1 łyżka posiekanego czosnku 1 łyżka chili ½ łyżeczki soli szczypta pieprzy kajeńskiego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Dokładnie wymieszać składniki marynaty. Polędwicę pokroić w kostkę o boku około 2,5 cm. W misce wymieszać mięso z marynatą, odstawić na około 2 godziny.…

Marynata do karkówki z grilla

Składniki: 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku główka czosnku pół opakowania czerwonej słodkiej papryki w proszku 2 łyżki suszonego rozmarynu sól pieprz Sposób przyrządzenia: Pietruszkę, szczypiorek i czosnek drobno posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami Uwagi: marynata jest przeznaczona na około 1kg-1,5kg mięsa. mięso pokroić wcześniej…

Ostry sos barbekju

Składniki: 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka musztardy w proszku 1 łyżka ciemnego rumu (2 krople olejku rumowego) 2 ząbki czosnku, pokrojone 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki brzoskwiń, obranych ze skóry i pokrojonych (lub dżem brzoskwiniowy) 1 łyżka sosu Haisin 1 łyżka sosu  Worcester chili, czarny pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki miksować do momentu aż…