Składniki: 1 puszka sardynek w oleju 50 dag kapusty pekińskiej 15 dag gotowanego makaronu nitki 1 cebula czerwona 1 łyżka sosu z sardynek 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: W salaterce przygotować zalewę z soku z cytryny, sosu z sardynek, oleju, soli i pieprzu.…
Tag: gotowanie
Pstrąg
Pstrąg w pieczarkach
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 4 pstrągi 30 dag pieczarek 8 małych cebulek po pęczku natki i szczypiorku 1 szklanka śmietanki 1 jajko 20 dag boczku 4 jabłka 1 szklanka białego wytrawnego wina sok z cytryny imbir sól pieprz 5 dag masła Sposób przyrządzenia: Pstrągi sprawić, dokładnie umyć na zewnątrz i w środku, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić,…
Ciastka
Rogaliki drożdżowe
by Xawier • • 1 Comment
Składniki: • 2 szklanki mąki • 0.25 szklanki wody • 1 kostka stopionego masła • 2 dag drożdży • szczypta soli • konfitura w wiśni lub porzeczek Sposób przyrządzenia: Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, pozostawić aby wyrosły. Mąkę, sól i 0.25 kostki stopionego masła wymieszać w misce, dodać drożdże. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od…
Ciastka
Donaty
by Gaździna • • 0 Comments
Składniki: • 50 dag mąki. • 5 dag drożdży. • 3 jajka. • 200 ml mleka. • 10 dag. cukru. • 5 dag. masła. • 1 litr oleju. • lukier. Wykonanie Zamieszać mleko, drożdże, łyżkę cukru i cztery łyżki mąki. Gdy rozczyn wyrośnie, wyrobić z jajkami, resztą mąki i cukru. Połączyć z płynnym, ostudzonym masłem.…
Desery
Deser gruszkowy z lodami
by Vjesja • • 0 Comments
Składniki: 4 gruszki 1 łyżka koniaku 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny cukier do smaku ( 1-2 łyżek ) 1 łyżka żelatyny bita śmietana sos czekoladowy lody waniliowe lub inne karmelizowane orzechy lub pestki słonecznika Sposób przyrządzenia: Dojrzałe gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy je dokładnie, z 4 gruszek wyjdzie nam…