Składniki:
• 2 szklanki mąki
• 0.25 szklanki wody
• 1 kostka stopionego masła
• 2 dag drożdży
• szczypta soli
• konfitura w wiśni lub porzeczek
Sposób przyrządzenia:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, pozostawić aby wyrosły. Mąkę, sól i 0.25 kostki stopionego masła wymieszać w misce, dodać drożdże. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować na stolnicy placek grubości 0.5 cm, posmarować stopionym masłem i złożyć go na trzy części. Jeszcze raz rozwałkować prostokąt, posmarować resztą masła i złożyć na pół. Ponownie rozwałkować, wykrawać trójkąty, nakładać łyżeczką konfiturę i zwijać rogale. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.
1 comment for “Rogaliki drożdżowe”