Składniki:
• 50 dag ziemniaków
• 25 dag kaszy gryczanej
• 1 cebula (średnia lub mała)
• liść laurowy
• kilka ziaren ziela angielskiego
• sól
• pieprz
• olej do smażenia
Sposób wykonania
Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Kaszę gryczaną przelać wrzątkiem i osączyć na sicie, wymieszać z ziemniakami i cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować wałki, obwinąć je w gazę, obwiązać ciasno nitką. Zagotować wodę z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liścia laurowego Włożyć zapakowaną „masę” i gotować około 20 minut. Wyjąć i przelać zimną wodą, poczekać aż ostygnie, wyjąć z gazy i kroić w plastry (około 1 cm grubości). Podsmażyć na patelni.
Przepis na konkurs nadesłała (mudzia)
1 comment for “Placki ziemniaczano-gryczane”