Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gotowanie

Ziemniaki zapiekane z cukinią i pomidorami

Składniki: 2 młode cukinie 1 kg ziemniaków 2 cebule 4 pomidory 10 dkg tartego parmezanu 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, schłodzić, pokroić w [plastry. Podobnie pokroić oczyszczone pomidory i cukinie, obraną cebulę. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, układać warstwami składniki, każdą warstwę posypać tartym serem i przyprawami. Całość polać…

Zapiekane, gotowane na twardo jajka

Składniki: 6 ugotowanych na twardo jaj 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki masła 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 10 dkg tartego żółtego sera posiekany koperek i natka pietruszki tarta bułka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka obrać, każde przekroić na 4 części. Masło rozpuścić, dodać mąkę, śmietanę lub mleko, przyprawy, zmiksować. Dodać tarty ser i zieleninę,…

Kasza gryczana zapiekana z grzybami

Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 50 dkg grzybów leśnych lub pieczarek 1 szklanka gestej śmietany 3 łyżki masła 1 cebula 2 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kaszę gryczaną wypłukać, ugotować na sypko.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, wyciąć trzony, kapelusze pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, a gdy ta się…

Zapiekany makaron z twarogiem

Składniki: 25 dkg różyczek kalafiora 15 dkg tłustego twarogu 3 jajka ½ szklanki tartego żółtego sera 2 łyżki tartej bułka sól, pieprz ½ szklanki kwaśnej śmietany kremowej jeśli ktoś lubi Sposób przyrządzenia: Dokładnie wypłukane różyczki kalafiora ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić, lekko schłodzić. Tak przygotowane różyczki kalafiora wymieszać ze zmiksowanymi jajkami, twarogiem, tartym…