Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gorące

Cukinia zapiekana z pomidorami Gabi

Składniki: 2 małe cukinie 8 małych pomidorów 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 10 dkg sera mozzarella sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cukinie i pomidory umyć, oczyścić, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, ułożyć w nim plastry cukinii i pomidorów, przyprawić, skropić oliwą, posypać posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Zapiekać…

Lekka zapiekanka warzywna

Składniki: 4 czerwone papryki 12 pomidorków koktajlowych główka czosnku 3 łyżki oliwy łyżka czerwonego wina łyżeczka brązowego cukru kilka gałązek świeżego tymianku Sposób przyrządzenia: Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Usunąć nasiona z papryk , a strąki pokroić na szerokie paski. Pomidorki przekroić na pół. Porozdzielać ząbki czosnku ,ale ich nie obierać…

Pomidory zapiekane z fetą

Składniki: 4 pomidory 200 ml. /opakowanie/ fety łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy łyżka octu balsamicznego garść świeżych ziół/ bazylii, tymianku/ Sposób przyrządzenia: Pomidory i fetę pokroić na grube plastry. Naczynie żaroodporne posmarować połową oliwy i ułożyć w niej warstwę pomidorów. Posypać pieprzem. Na pomidorach rozłożyć fetę i posypać świeżym oregano. Przykryć…

Kurczak w śmietanie Małgorzaty

Kurczak w śmietanie kojarzy mi się z przyjęciami w naszym domu. Jeśli chodzi o olśniewające przyjęcie to najbardziej liczy się grono w którym je urządzamy. Wraz z mężem mamy takie grono i to dla nich najczęściej urządzamy mini przyjęcia. Na takim specjalnym wieczorze króluje u nas dobre wino i biały, piękny obrus z moją ulubioną zastawą oraz świece. W tle gra muzyka i panuje relaksujący nastrój. Cała impreza jest bardzo kameralna i dlatego opieramy się zawsze na jednym daniu na ciepło. Myślę ,że najbardziej smakował naszym gościom „Kurczak w śmietanie”.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • śmietana kremówka
  • kostka masła
  • ser żółty starty na tarce
  • makaron muszelki (paczka)
  • przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, papryka, czosnek w proszku, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami. W garnku rozpuszczamy kostkę masła i dodajemy kurczaka. Gdy już będzie ugotowany dodajemy całą śmietanę mieszając i podgrzewając wszystko. W oddzielnym garnku gotujemy makaron. Odcedzamy makaron i zostawiamy go w garnku. Dodajemy do makaronu całość z garnka z kurczakiem. Mieszamy i dodajemy połowę startego sera. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem i wykładamy do niego całą potrawę z makaronem i kurczakiem a na wierzch posypujemy resztą sera. Zapiekamy potrawę około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku. Sukces murowany!!!
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Małgorzata Zmysłowska