Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gorące

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i grzybami

Składniki: 40dkg makaronu 2-3 łyżki oleju sos boloński do makaronu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki 50 dkg kiełbasy 50 dkg pieczarek 40 dkg żółtego sera startego na tarce 2 cebule   Sposób przyrządzenia: Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażać bez tłuszczu na patelni teflonowej, aż stanie się chrupiąca. Odcedzić wylewając tłuszcz. Pieczarki z…

Zapiekanka warzywna

Składniki: szynka parówki ser żółty papryka pomidory pieczarki cebula ogórek konserwowy ziemniaki masło olej mąka tortowa woda lub mleko sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, zioła prowansalskie , chili mielone śmietanka do kawy   Sposób przyrządzenia: Najpierw smażymy pokrojone w talarki ziemniaki na oleju ( góra 5 minut na dużym gazie).Wykładamy naczynie żaroodporne tymi talarkami i…

Zapiekanka serowo  ziemniacza

Składniki: 10 średniej wielkości ziemniaków kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobań) 3 łyżki masła 10 dag żółtego sera 2 łyżeczki przyprawy do potraw 1 łyżeczka papryki w proszku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Resztę masła rozłożyć na wierzchu ziemniaków, następnie posypać je drobno posiekanym…

Tostowy przysmak

Składniki: 50 dag. ugotowanego i obranego bobu 20 dag. sera pleśniowego 1/2 opakowania chleba tostowego 2 łyżki majonezu sól pieprz 1/2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Skórkę chleba tostowego odkroić i wyłożyć nim szerokie filiżanki. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekać kilka minut w temp. 200 stopni. Bób połączyć z drobno pokruszonym serem…

Kalafiorowe szaleństwo

Składniki: 1 kalafior 200 g szynki 2 jaja 1 szklanka kwaśnej śmietany sól Sposób przyrządzenia: W osolonej wodzie ugotować kalafiora następnie podzielić na różyczki. Szynkę pokroić w paski. Różyczki kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać szynką. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie dodać żółtka i śmietanę. Tak powstałą jednolitą masą zalać kalafiora. Zapiekać w…