Składniki:
- 40dkg makaronu
- 2-3 łyżki oleju
- sos boloński do makaronu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki
- 50 dkg kiełbasy
- 50 dkg pieczarek
- 40 dkg żółtego sera startego na tarce
- 2 cebule
Sposób przyrządzenia:
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażać bez tłuszczu na patelni teflonowej, aż stanie się chrupiąca. Odcedzić wylewając tłuszcz. Pieczarki z cebulą poddusić na patelni teflonowej (bez tłuszczu, pieczarki puszczają dużo soku na małym ogniu. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem, zapobiegającym sklejaniu się makaronu. Następnie odcedzamy go i płuczemy zimną woda. Kiełbasę, pieczarki cebulą i makaron mieszamy w garnku i przygotowujemy sos. Sosy do makaronu przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, 2 łyżki śmietany mieszamy z mąką i odrobiną wody, następnie dolewamy trochę sosu, przelewamy na gotujący się na wolnym ogniu sos boloński. Mieszamy nie pozwalając na zwarzenie się i wyłączamy. Dodajemy połowę utartego sera i zalewamy makaron z dodatkami. Po połączeniu składników wylewamy w naczynie żaroodporne i posypujemy serem. Zapiekamy około 25 minut w 200 stopniach.
Przepisy nadesłane na konkurs: Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Joanna Kita