Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka warzywna

Składniki:

  • szynka
  • parówki
  • ser żółty
  • papryka
  • pomidory
  • pieczarki
  • cebula
  • ogórek konserwowy
  • ziemniaki
  • masło
  • olej
  • mąka tortowa
  • woda lub mleko
  • sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, zioła prowansalskie , chili mielone
  • śmietanka do kawy
  •  

Sposób przyrządzenia:
Najpierw smażymy pokrojone w talarki ziemniaki na oleju ( góra 5 minut na dużym gazie).Wykładamy naczynie żaroodporne tymi talarkami i posypujemy je przyprawa do ziemniaków oraz oblewamy śmietanką. Smażymy pokrojone pieczarki z cebulą, na drugiej patelni paprykę z szynką i parówkami, lecz tylko do lekkiego zarumienienia. Następnie na talarki układamy usmażone pieczarki z cebula, potem pokrojonego ogórka i pomidory, szynkę ,paprykę oraz parówki w taki sposób aby zatkać wszystkie ”dziury” w naczyniu. Posypujemy to sola pieprzem chili oraz dużą ilością ziół prowansalskich. Potem układamy na to grubą warstwę sera żółtego i polewamy znowu śmietanką. To była pierwsza warstwa zapiekanki, w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego można układać nawet dwie bądź trzy warstwy. Na sam koniec robimy zasmażkę-czyli na małym ogniu roztapiamy 250dag masła bądź margaryny, gdy ostygnie mieszamy z wodą lub mlekiem( co mamy pod ręką)-w zależności od wielkości zapiekanki wlewamy więcej bądź mnie cieczy, i dodajemy kilka łyżek mąki. Powstała masa to zasmażka ,która polewamy wierzch zapiekanki a następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni) na godzinkę .Smacznego!!!!
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta  przez Maję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *