Składniki:
- szynka
- parówki
- ser żółty
- papryka
- pomidory
- pieczarki
- cebula
- ogórek konserwowy
- ziemniaki
- masło
- olej
- mąka tortowa
- woda lub mleko
- sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, zioła prowansalskie , chili mielone
- śmietanka do kawy
Sposób przyrządzenia:
Najpierw smażymy pokrojone w talarki ziemniaki na oleju ( góra 5 minut na dużym gazie).Wykładamy naczynie żaroodporne tymi talarkami i posypujemy je przyprawa do ziemniaków oraz oblewamy śmietanką. Smażymy pokrojone pieczarki z cebulą, na drugiej patelni paprykę z szynką i parówkami, lecz tylko do lekkiego zarumienienia. Następnie na talarki układamy usmażone pieczarki z cebula, potem pokrojonego ogórka i pomidory, szynkę ,paprykę oraz parówki w taki sposób aby zatkać wszystkie ”dziury” w naczyniu. Posypujemy to sola pieprzem chili oraz dużą ilością ziół prowansalskich. Potem układamy na to grubą warstwę sera żółtego i polewamy znowu śmietanką. To była pierwsza warstwa zapiekanki, w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego można układać nawet dwie bądź trzy warstwy. Na sam koniec robimy zasmażkę-czyli na małym ogniu roztapiamy 250dag masła bądź margaryny, gdy ostygnie mieszamy z wodą lub mlekiem( co mamy pod ręką)-w zależności od wielkości zapiekanki wlewamy więcej bądź mnie cieczy, i dodajemy kilka łyżek mąki. Powstała masa to zasmażka ,która polewamy wierzch zapiekanki a następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni) na godzinkę .Smacznego!!!!
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta przez Maję