Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- bazylia
- 30 dag. sera mozzarella
- tarty ser typu parmezan
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany pokroić na plasterki o grubości 1 cm. Kłaść na patelnię z dużą ilością oliwy z oliwek i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i osączyć na papierowych ręcznikach. Koncentrat lekko rozwodnić, dodać trochę oliwy z oliwek, bazylię, sól i pieprz do smaku. Gotować na małym ogniu 15 minut. Bakłażany układać w żaroodpornym naczyniu, przekładając sosem pomidorowym i plastrami sera mozzarella. Wierzch posypać parmezanem. Zapiekać 15 minut w tem. 220 stopni. Podawać jako osobne danie lub dodatek do mięs.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychota.pl i Manta. Marzena Gad