Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gorące

Zapiekane śledzie z ziemniakami i pieczonym drobiem

Składniki: 20 dag filetów śledziowych 4 ugotowane ziemianki 30 dag mięsa  pieczonego drobiu 2 cebule 2 jaja 1 szkl. gęstej śmietany 3-4 łyżki margaryny 5 dag startego żółtego sera garść bułki tartej Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu po czym zemleć ją w maszynce razem ze śledźmi, mięsem oraz ziemniakami. Następnie dodać połowę…

Kolorowa zapiekanka

Składniki: 50 dag małych ziemniaków 3 marchewki 1 szalotka 20 dag brokułów 20 dag fasolki szparagowej 40 dag mielonego mięsa 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól pieprz 200 ml śmietany kremówki 10 dag startego parmezanu 1 łyżeczka mielonego kminku tłuszcz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym…

Gniazdka z kiełbasą lub boczkiem

Składniki:
• chudy boczek lub kiełbasa 20 dkg
• makaron nitki 1/2 opakowania
• ser żółty ostry 10 dkg
• cebula 1 sztuka
• szczypiorek 1/2 pęczku
• sól i tymianek do smaku
• olej

Sposób przyrządzenia:

Boczek lub kiełbasę razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą podsmażyć na oleju na patelni. Makaron ugotować al’ dente. Z makaronu zrobić coś na kształt gniazdek, w każdym ułożyć porcję boczku – najpierw lekko natłuszczamy blachę. Na każdym gniazdku położyć starty ser, solimy i pieczemy 10 minut w temp. 200’c.  Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Wielowarstwowa zapiekanka

Składniki: 30 dag mielonego mięsa drobiowego 3 bakłażany 7 pomidorów 3 cebule jajko 10 dag mozzarelli 4 łyżki oliwy 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku sól pieprz tymianek bazylia Sposób wykonania: Do mięsa wbić jajko i dodać 2 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wyrobić i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie bakłażany pokroić na cienkie…