Składniki: • 80 dag śledzi • ½ kg jabłek • 25 dag cebuli • 5 dag margaryny • łyżeczka tymianku • sól Sposób wykonania: Filety śledziowe oprószyć solą. Następnie obrane jabłka oraz cebulę pokroić w plasterki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Na cebuli rozszyć śledzie, posypać pozostałym tłuszczem oraz tymiankiem i podlać odrobiną…
Tag: gorące
Zapiekanki
Zapiekanka ze śledzi, jabłka i cebulki
by Anna Cichoń • • 0 Comments
Składniki: 80 dag śledzi ½ kg jabłek 25 dag cebuli 5 dag margaryny łyżeczka tymianku sól Sposób wykonania: Filety śledziowe oprószyć solą. Następnie obrane jabłka oraz cebulę pokroić w plasterki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Na cebuli rozszyć śledzie, posypać pozostałym tłuszczem oraz tymiankiem i podlać odrobiną wody. Trzymać na ogniu pod przykryciem…
Zapiekanki
Zapiekany fenkuł pod pierzynką
by Karolina P • • 0 Comments
Składniki: 3 bulwy fenkułu 4 łyżki startego żółtego sera oliwa z oliwek 2 łyżki masła 2 łyżki maki 2 szkl. mleka sól pieprz starta gałka muszkatołowa zioła Sposób wykonania: Bulwy pokroić na 3 części po czym zalać je osolonym wrzątkiem i gotować ok. 5-7 min. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić…
Zapiekanki
Zapiekanka rodzinna
by Agata Bublewicz • • 0 Comments
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- puszka zielonego groszku
- 20 dag żółtego sera
- 2 parówki
- cebula
- kwaszony ogórek
- 2 strąki papryki
- jajo
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, papryka
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko. Pokrojone w kostkę parówki podsmażyć na oleju, przed końcem smażenia dodać obraną, pokrojoną cebulę. Paprykę i ogórki pokroić. Wszystko wymieszać z ryżem, dodać trochę startego sera, groszek i przyprawy. Potrawę włożyć do żaroodpornego naczynia, polać rozkłóconym jajem i posypać resztą startego sera. Zapiekać w gorącym piekarniku przez 40 minut.
Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Agatę Bublewicz
Zapiekanki
Zapiekane rurki z mięsnym nadzieniem
by Paulla • • 0 Comments
Składniki: 60 g otrębów pszennych 350 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 8 -10 rurek cannelloni tłuszcz 300 g crème fraiche 100 ml mleka 1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku ½ łyżeczki bazylii 30 g startego parmezanu 30 g masła sól pieprz oregano tymianek Sposób wykonania: Mięso wymieszać razem z otrębami oraz 3 łyżkami wody…