Składniki:
- 1 paczka mielonego mięsa
- 1 puszka groszku
- makaron świderki, rurki (wg.uznania)
- 1 cebula
- margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- zioła prowansalskie lub oregano
- śmietana 12%
- 1 jajko
Sposób przyrządzenia:
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Smażymy cebulkę na patelni na złoty kolor, następnie smażymy mielone, dodajemy groszek i podsmażamy. Ścieramy ser na tarce. Do śmietany dodajemy 1 jajko , mieszamy i wsypujemy trochę ziół prowansalskich
Do naczynia żaroodpornego wykładamy kolejno: makaron, mielone z
groszkiem następnie posypujemy serem, całość polewamy śmietaną z dodatkami
Zapiekamy w piekarniku na nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Angelikę Weber