Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: galantyna

Pieczony filet z indyka Joli

Składniki: 1,5 kg filetów z indyka sól, pieprz, ostra papryka, czosnek w proszku Sposób przyrządzenia: Przygotować odpowiedni duży rondel, wypełnić go wodą i dodać taką ilość soli aby woda była mocno słona. W tak przygotowanej zalewie moczyć filet z indyka przez 2 godziny, po tym czasie filet wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym, dokładnie wmasować weń olej…

Przysmak drobiowy

Składniki: 40 dkg filetów z drobiu 2/3 szklanki śmietany 15 dkg szynki wędzonej 2 białka jaj czosnek – ilość wg uznania sól, pieprz, ostra papryka Sposób przyrządzenia: Szynkę pokroić w kostkę. Umyte i osuszone mięso drobiowe zmielić w maszynce do mięsa, dodać zgnieciony w prasce czosnek, śmietanę, białka jaj, przyprawy. Dodać szynkę bardzo dokładnie wymieszać.…

Galantyna z kurczaka – krok po kroku

Składniki: 1 kurczak (najlepiek młody, "wiejski") 2 piersi z kurczaka ½ szklanki drobnych grzanek z bułki 1 łyżka kaszy manny 3 ugotowane na twardo jajka 1 jajko surowe 4 ząbki czosnku natka pietruszki pęczek włoszczyzny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przed przystąpieniem do przygotowania tuszki kurczaka na potrawę należy przygotować dwa noże, jeden mniejszy i bardzo…

Galantyna z karpia po polsku*

* Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Filety z karpia (ze skórą, bez ości) – 1000 g Cebula (obrana) – 80 g Seler (obrany) – 30 g Wino białe wytrawne – 0,05 l Bułka – 100 g Masło – 50 g Mleko – 0,08 l Jaja – 2 szt. Sól Pieprz czarny (świeżo zmielony) Gałka muszkatołowa…