Pochodzenie: Franche-Comté Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: miąższ lejący się, słodki i owocowy w smaku Zawartość tłuszczu: minimum 45% Pora roku: od wiosny do jesieni Opis: Produkowany w niższych partiach gór Jura. Od niedawna posiada certyfikat AOC. Ser ma okrągły kształt, lekko wypukłe boki i poziomą czarną warstwę popiołu drzewnego i…
Tag: francuska
Sery
Ser Mont d’Or Vacherin du Haut Doubs A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Franche-Comté Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: ma kremowy, lekko słony smak z wyczuwalną nutką ziół Zawartość tłuszczu: minimum 45% Pora roku: produkowany od 15 sierpnia do 31 marca Opis: Ser owija się kawałkiem kory świerkowej, która ochrania go z zewnątrz, a zapach drewna przenika do środka. Miąższ jest pełny, kremowy,…
Przekąski
Cukinie nadziewane serem comté
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 5 cukini, każda 180 g 120 g ziemniaków 2 pomidory 100 g papryki 100 g kukurydzy 1 szalotka 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz świeżo zmielony 1/2 l wywaru warzywnego 175 g sera comté 1 łyżka masła świeże pieczywo Przygotowanie: Cztery cukinie przepołowić wzdłuż i usunąć…
Przekąski
Ziemniaki z patelni z serem comté
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 250 g bekonu 1 kg ziemniaków 500 g cebuli 1łyżeczka kminku pieprz czarny świeżo zmielony 6 łyżek alzackiego białego wina 250 g sera comté 1/2 pęczku szczypiorku 1/2 pęczka pietruszki Przygotowanie: Bekon pokroić w drobną kostkę i na małym ogniu na patelni o grubym dnie powoli topić. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić na…
Sery
Ser Comté
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Franche-Comté Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: rozpływa się w ustach, pozostawiając słodki smak; produkowany latem ma owocowy posmak; w zimowym wyraźnie wyczuwalny jest smak orzechów Zawartość tłuszczu: minimum 45% Pora roku: cały rok Opis: Jest to najsłynniejszy ser wytwarzany w górach Jura we wschodniej Francji. To wspaniały tradycyjny ser z…