Składniki:
- 1 opakowanie francuskiego ciasta
- 25 g masła
- 1 duża cebula pokrojona w cienkie talarki
- 4 plasterki boczku
- 3 jajka
- 300 ml śmietany
- 90 g startego sera ementaler
- starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: smak mleka, łagodny, owocowy o posmaku orzechowym Zawartość tłuszczu: 45%-48% Pora roku: cały rok Opis: Francuski ementaler produkowany jest od XIII wieku w regionie Franche – Comté. Jest to ser twardy, o miąższu w kolorze kości słoniowej lub bladożółtym, z dziurami wielkości wiśni…
Składniki: 200 g langustynek /mogą być również obrane krewetki/ 2 małe jajka 250 g zielonej fasolki sól 1 mała główka sałaty dębowej 1/2 główki sałaty karbowanej 5 dymek 2 gałązki mięty 2 dojrzałe, twarde gruszki odrobina soku z cytryny 200 g niebieskiego sera pleśniowego fourme d’ambert 1 łyżeczka musztardy 1 duża szczypta cukru 4-5 łyżek…
Pochodzenie: Owernia Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: najłagodniejszy ser typu bleu, o smaku grzybów i orzechów Zawartość tłuszczu: 50% Pora roku: cały rok, najsmaczniejsze od lipca do lutego Opis: Jego nazwa pochodzi od łacińskiego forma oznaczającego formę lub kształt. Jest to ser tradycyjny, rzemieślniczy. Niebieska pleśń ma formę grudek, a nie…
Pochodzenie: Owernia Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: smak sera wydobywa dodana sól; w pełni dojrzały ser ma wyraźny smak, podczas gdy młody ser jest lekko słodkawy Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok Opis: Cantal to jeden z najstarszych serów francuskich. Już 2000 lat temu Pliniusz opisywał go jako przysmak Rzymian.…