Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: filety z łososia

Królewska solianka wigilijna

Składniki: 10 dkg filetu z łososia 10 dkg filetu z sandacza 10 dkg filetu z jesiotra 2 kiszone ogórki ½ szklanki zalewy z ogórków 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego ¼ cytryny 10 oliwek bez pestek 1 łyżka kaparów 1 liść laurowy 5 ziaren pieprzu 1 litr bulionu rybnego lub drobiowego natka…

Marynowany łosoś pachnący tymiankiem

Składniki: 75 dkg filetu łososia ze skórą sól, pieprz Marynata: 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki oliwy 1 łyżeczka mielonego czosnku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią podzielonego na porcje łososia, odstawić na 30 minut, nie dłużej. Tak przygotowaną rybę obsączyć z nadmiaru marynaty, przyprawić solą…

Łosoś wigilijny na zielonej pierzynce

Składniki: 50 dkg filetów z łososia ze skórą 1 czerwona cebula pokrojona w pół pierścienie ¼ szklanki czerwonego octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu 3 łyżki oliwy 1 główka ulubionej sałaty porozrywana palcami 1 szklanka mrożonych owoców (jagody, jeżyny, żurawiny) Sposób przyrządzenia: W rondlu podgrzać ocet, cukier, ½ łyżeczki soli…

Łosoś w ziołowej skorupce pieczony

Składniki: 50 dkg filetów z łososia ze skórą 3 łyżki oliwy 5 łyżek posiekanego koperku 1 łyżka ziół Prowansalskich musztarda Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Każdą porcję nasmarować musztardą, obficie obsypać ziołami. Porcje ryby ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do zapiekania, skropić oliwą. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury…

Rolada z łososia z porami

Składniki: 1,3 kg filetów z łososia 4 duże pory 100 g masła lub margaryny 1 łyżka mąki sól, pieprz cayenne 1 kieliszek białego wytrawnego wina (100 ml) Sposób przyrządzenia: Rybę opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Pory umyć, osuszyć. Z jednego pora zdjąć zewnętrzne liście, obrać, drobno pokroić, ugnieść z połową masła i odrobiną pieprzu.…