Składniki: 45 dkg filetów z karpia 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody 2 liscie laurowe 35 dkg obranych ziemniaków ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki posiekanego czosnku 1 jako tarta bułka oliwa Sos: ½ szklanki majonezu 1 łyżeczka posiekanych kaparów 1 łyżka musztardy 1 łyżka…
Tag: filety z karpia
Karp
Filet z karpia pieczony w boczku
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z karpia boczek w plastrach Pasta przyprawowa: suszone pomidory lub w ostateczności koncentrat pomidorowy bazylia oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki pasty przyprawowej zmiksować. Ilość poszczególnych składników należy dobrać indywidualnie wg upodobań smakowych biorąc pod uwagę fakt że boczek jest już solony. Pasta musi być gęsta. Na blacie kuchennym rozłożyć…
Zupa rybna
Zupa Gdańska z karpia
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z karpia 6 łyżek oliwy 2 pokrojone w piórka cebule 2 zgniecione ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka obranych ze skóry, posiekanych pomidorów 2/3 szklanki wytrawnego wina 1 szklanka bulionu drobiowego lub rybnego tymianek, sos Tabasco, oregano wg uznania sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie…
Karp
Karp duszony z papryką, pomidorami i cebulą
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg dokładnie wyfiletowanego karpia 3 łyżki dobrej musztardy 2 papryki 2 pomidory 1 cebula 2 łyżki masła 4 łyżki białego wina sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filet karpia dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości około 2 cm, posmarować każdy musztardą, odłożyć na 60 minut. Cebulę obrać, pokroić w pół…
Karp
Karp w winnej galarecie
by Olga • • 0 Comments
Składniki: filet z karpia około 70 dkg 2/3 szklanki białego wina żelatyna 1 cytryna oliwki bez pestek 10 ziaren czarnego pieprzu natka pietruszki 1 marchewka 1 pietruszka 1 liść laurowy sól Sposób przyrządzenia: Umytego karpia podzielić na porcje. Jarzyny obrać rozdrobnić zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy i pieprz. Gotować około 30 minut.…