Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: filety z karpia

Smakoszki z karpia z ostrym sosem

Składniki: 45 dkg filetów z karpia 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody 2 liscie laurowe 35 dkg obranych ziemniaków ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki posiekanego czosnku 1 jako tarta bułka oliwa Sos: ½ szklanki majonezu 1 łyżeczka posiekanych kaparów 1 łyżka musztardy 1 łyżka…

Filet z karpia pieczony w boczku

Składniki: 1 kg filetów z karpia boczek w plastrach Pasta przyprawowa: suszone pomidory lub w ostateczności koncentrat pomidorowy bazylia oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki pasty przyprawowej zmiksować. Ilość poszczególnych składników należy dobrać indywidualnie wg upodobań smakowych biorąc pod uwagę fakt że boczek jest już solony. Pasta musi być gęsta. Na blacie kuchennym rozłożyć…

Zupa Gdańska z karpia

Składniki: 1 kg filetów z karpia 6 łyżek oliwy 2 pokrojone w piórka cebule 2 zgniecione ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka  obranych ze skóry, posiekanych pomidorów 2/3 szklanki wytrawnego wina 1 szklanka bulionu drobiowego lub rybnego tymianek, sos Tabasco, oregano wg uznania sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie…

Karp duszony z papryką, pomidorami i cebulą

Składniki: 50 dkg dokładnie wyfiletowanego karpia 3 łyżki dobrej musztardy 2 papryki 2 pomidory 1 cebula 2 łyżki masła 4 łyżki białego wina sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filet karpia dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości około 2 cm, posmarować każdy musztardą, odłożyć na 60 minut. Cebulę obrać, pokroić w pół…

Karp w winnej galarecie

Składniki: filet z karpia około 70 dkg 2/3 szklanki białego wina żelatyna 1 cytryna oliwki bez pestek 10 ziaren czarnego pieprzu natka pietruszki 1 marchewka 1 pietruszka 1 liść laurowy sól Sposób przyrządzenia: Umytego karpia podzielić na porcje. Jarzyny obrać rozdrobnić zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy i pieprz. Gotować około 30 minut.…