Składniki: 90 dag filetów z dorsza sok z 1 cytryny sól pieprz 1/3 szkl oliwy z oliwek 6 cebul 2 ząbki czosnku ½ szkl posiekanej natki pietruszki 3 pomidory ½ szkl wody ½ łyżeczki octu łyżeczka oliwy z oliwek cytryna Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Wówczas dodać posiekaną natkę pietruszki…
Tag: filety z dorsza
Porady i Ciekawostki
Curry z filetów dorsza
by Sebastian Grabarczyk • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl bulionu warzywnego 90 dag filetów z dorsza 2 łyżki masła cebula zielona papryka łodygi selera naciowego 2 łyżki przyprawy curry 2 łyżki mąki sól pieprz ½ szkl posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Bulion doprowadzić do wrzenia, wówczas włożyć do niego rybę i gotować około 5 minut. Po tym czasie filety wyjąć a…
Porady i Ciekawostki
Chowder z pieczonej ryby
by Jan Grudziński • • 0 Comments
Składniki: 3 ziemniaki 4 cebule 90 dag filetów z dorsza 2 łyżki masła sól pieprz ½ łyżeczki nasion selera 6 szkl mleka odtłuszczonego ½ szkl posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem rozłożyć połowę plastrów ziemniaków a na nich ułożyć połowę plastrów cebuli. Całość skropić masłem o oprószyć solą, pieprzem i…
Porady i Ciekawostki
Prażynki rybne
by Julita Sitek • • 0 Comments
Składniki: 115 g mąki szczypta soli 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 150 ml ciepłej wody 675 g filetów dorsza olej słonecznikowy cząstki cytryny sos grecki Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z solą po czym wbić jajko oraz oliwę i cały czas wyrabiając dolewać odrobinę wody aby powstało gładkie ciasto. Następnie rybę pokroić w kostkę,…
Listy
Dorsz w aromatycznym sosie z maślanki
by Łucja Frąckowiak • • 0 Comments
Składniki: 70 dag filetów z dorsza ¾ łyżeczki kurkumy pieprz 3 szkl maślanki Łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki sproszkowanego kuminu Sposób wykonania: Filety z dorsza natrzeć kuminem oraz pieprzem. Następnie przełożyć go na patelnie i zalać maślanką. Dusić na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie rybę wyjąć a do…