Składniki:
- 90 dag filetów z dorsza
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- 1/3 szkl oliwy z oliwek
- 6 cebul
- 2 ząbki czosnku
- ½ szkl posiekanej natki pietruszki
- 3 pomidory
- ½ szkl wody
- ½ łyżeczki octu
- łyżeczka oliwy z oliwek
- cytryna
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek.
Wówczas dodać posiekaną natkę pietruszki oraz obrane i posiekane pomidory.
Trzymać na ogniu kolejne 5 minut.
Po tym czasie wlać wodę wymieszaną razem z octem i gotować kolejne 5 minut.
Następnie połowę sosu pomidorowego wylać na dno naczynia żaroodpornego.
Ułożyć filety rybne skropione sokiem z cytryny i oprószone solą oraz pieprzem.
Przykryć je pozostałym sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.