Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z kolendrą z oliwkami

 

Składniki:

 

  • kurczak
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • łyżka posiekanej kolendry
  • ½ szkl greckich oliwek
  • cytryna
  • ugotowany ryż

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy przesmażyć kurczaka podzielonego na porcję.
Wówczas dodać zmiażdżone ząbki czosnku, kurkumę, kolendrę, sól oraz pieprz.
Gotować około 10 minut, w trakcie obracając kurczaka.
Następnie wlać tyle wody aby przykryła kurczaka i gotować do miękkości mięsa.
Dodać oliwki oraz cytrynę i nadal gotować, aż większość sosu odpruje.
Podawać z ugotowanym ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *