Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: filety śledziowe

Śledzie Krystyny

Składniki:
• 500 g śledzi
• cebula
• łyżeczka pieprzu
• łyżeczka majeranku
• łyżeczka utłuczonego jałowca
• ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
• pokruszony listek laurowy
• ½ szkl. oleju słonecznikowego
• 2 ząbki czosnku
• sól
• sok z 1 cytryny

Śledź Leszka

Składniki: filety śledziowe a’la matias 800 g cebula biała 2 szt. cebula czerwona 1 szt. olej grubo zmielony pieprz kolorowy ocet balsamiczny sos sojowy jasny musztarda Sposób przyrządzenia: Filety wymoczyć w wodzie, opłukać, pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w półtalarki. Przygotować sos – szklanka oleju, łyżka musztardy, łyżeczka octu balsamicznego, łyżka jasnego sosu sojowego,…

Śledzie w cieście

Składniki: 4-5 szt. niesolonych śledzi 1 łyżeczka soku cytrynowego przyprawowego 17 dag mąki 2 jajka 1 łyżka oleju 4-5 łyżek śmietany 1/2 łyżeczki od kawy proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzenia: Śledzie nie solone sprawić, zdjąć filety oddzielając staranie od ości. Czyste filety lekko osolić, oprószyć pieprzem, skropić przyprawami i sokiem z cytryny.…

Śledź w sosie curry

Składniki: 4 łyżki majonezu dekoracyjnego 50 dag filetów śledziowych 1 łyżeczka musztardy 100 ml. śmietany 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki rodzynek 2 łyżeczki octu Sposób przyrządzenia: Śledzie marynować w wodzie z dodatkiem octu około 50 min. Następnie pokroić w paski. Rodzynki namoczyć, odcedzić. Majonez połączyć ze śmietaną i musztardą, dodać rodzynki i przyprawę curry, śledzie…