Składniki:
- 4-5 szt. niesolonych śledzi
- 1 łyżeczka soku cytrynowego przyprawowego
- 17 dag mąki 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 4-5 łyżek śmietany
- 1/2 łyżeczki od kawy proszku do pieczenia
- tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Śledzie nie solone sprawić, zdjąć filety oddzielając staranie od ości. Czyste filety lekko osolić, oprószyć pieprzem, skropić przyprawami i sokiem z cytryny. wbite do miseczki jajka ubić trzepaczką z dodatkiem oleju i śmietany. Dodać mąkę, sól, i proszek do pieczenia, wyrobić ciasto. Pojedyncze filety moczyć w cieście z obu stron. Przełożyć rybę usmażoną na żaroodporne naczynie i wstawić jeszcze na kilka minut do gorącego piekarnika. Podawać z frytkami i sezonową pikantną surówką.
Przepis nadesłała na ” Konkurs wakacyjny Pychotka.pl i manta” Wioletta Luter