Składniki:
- filety śledziowe a’la matias 800 g
- cebula biała 2 szt.
- cebula czerwona 1 szt.
- olej
- grubo zmielony pieprz kolorowy
- ocet balsamiczny
- sos sojowy jasny
- musztarda
Sposób przyrządzenia:
Filety wymoczyć w wodzie, opłukać, pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w półtalarki. Przygotować sos – szklanka oleju, łyżka musztardy, łyżeczka octu balsamicznego, łyżka jasnego sosu sojowego, 1/3 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu kolorowego – dobrze wymieszać. Układać warstwami w słoiku – cebulka, śledź, zalewać przygotowanym sosem (śledź powinien być całkowicie zakryty). Odstawić na dobę do lodówki. Smacznego.
Przepis nadesłany na konkurs „Wspomnienie lata” przez Leszka K.