Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron mix z sosem

Składniki:

  • makaron 800g wymieszać kilka rodzajów (rurki, kolanka, muszelki, kokardki) po 200g  (porcja dla 5-6 osób)
  • pierś kurczaka podwójna
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3  papryki zielonej
  • 1/3  papryki czerwonej
  • 4 listki kapusty pekińskiej
  • oliwa
  • sos sojowy ciemny
  • przecier pomidorowy
  • pasta curry czerwona
  • śmietana  18%
  • ostra papryka w proszku
  • słodka papryka w proszku
  • imbir mielony
  • świeża mięta
  • szczypiorek


Sposób przyrządzenia:

Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, dodać pokrojone w kostkę (ok. 1 x1 cm) piersi kurczaka i łyżkę sosu sojowego. Podsmażyć, dusić ok. 20 min. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni (nie myć, zachowuje aromaty) zeszklić pokrojone w zapałkę marchewkę i pietruszkę, dodając łyżkę sosu sojowego i w razie potrzeby łyżkę oliwy. Przełożyć  do garnka. Kolejno postępować podobnie z pokrojoną w  półtalarki cebulą i drobno posiekanym czosnkiem,  papryką,  kapustą pekińską. Za każdym razem dodawać łyżkę sosu sojowego i oliwy. Przygotować sos. Do szklanki wody dodać:  4 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego, 4 łyżeczki śmietany, 1/4  łyżeczki ostrej pasty curry, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku,  1 i 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2  łyżeczki mielonego imbiru. Dokładnie wymieszać i dodać do warzyw. Dusić ok. 15 min. Ugotować makaron. W większym garnku wymieszać sos z makaronem.  Wyłożyć porcje na talerze. Przed podaniem posypać drobno posiekaną  miętą i szczypiorkiem. Smacznego.
Przepis nadesłany na konkurs „Wspomnienie lata” przez Leszka K.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *