Składniki:
- makaron 800g wymieszać kilka rodzajów (rurki, kolanka, muszelki, kokardki) po 200g (porcja dla 5-6 osób)
- pierś kurczaka podwójna
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/3 papryki zielonej
- 1/3 papryki czerwonej
- 4 listki kapusty pekińskiej
- oliwa
- sos sojowy ciemny
- przecier pomidorowy
- pasta curry czerwona
- śmietana 18%
- ostra papryka w proszku
- słodka papryka w proszku
- imbir mielony
- świeża mięta
- szczypiorek
Sposób przyrządzenia:
Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, dodać pokrojone w kostkę (ok. 1 x1 cm) piersi kurczaka i łyżkę sosu sojowego. Podsmażyć, dusić ok. 20 min. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni (nie myć, zachowuje aromaty) zeszklić pokrojone w zapałkę marchewkę i pietruszkę, dodając łyżkę sosu sojowego i w razie potrzeby łyżkę oliwy. Przełożyć do garnka. Kolejno postępować podobnie z pokrojoną w półtalarki cebulą i drobno posiekanym czosnkiem, papryką, kapustą pekińską. Za każdym razem dodawać łyżkę sosu sojowego i oliwy. Przygotować sos. Do szklanki wody dodać: 4 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego, 4 łyżeczki śmietany, 1/4 łyżeczki ostrej pasty curry, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1 i 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru. Dokładnie wymieszać i dodać do warzyw. Dusić ok. 15 min. Ugotować makaron. W większym garnku wymieszać sos z makaronem. Wyłożyć porcje na talerze. Przed podaniem posypać drobno posiekaną miętą i szczypiorkiem. Smacznego.
Przepis nadesłany na konkurs „Wspomnienie lata” przez Leszka K.