Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: filety śledziowe

Pieczone śledzie z cebulką

Składniki: 800 g matiasów sok z 1 cytryny 1 łyżka soli 4 łyżki musztardy 2 cebule bułka tarta 2 łyżki masła Sposób wykonania: Wypatroszone i oczyszczone śledzie oprószyć solą wewnątrz i zewnątrz oraz skropić sokiem z cytryny. Następnie napełnić je krążkami cebuli i posmarować musztardą. Wówczas obtoczyć je w bułce tartej i ułożyć w naczyniu…

Pasta śledziowa z szynką

Składniki: filet śledziowy 15 dkg tłuszczu zgotowanej szynki 1 mała cebula pieprz Sposób przyrządzenia: Śledzia wymoczyć, osączyć na papierowym ręczniku, cebulę drobniutko posiekać. Tłuszcz z szynki zemleć przez maszynkę. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć doprawić do smaku pieprzem, masę schłodzić .Podawać do smarowania chleba, do ziemniaków lub użyć do kanapek.

Płaty śledziowe ze śliwką i morelą

Składniki: 10 śledziowych płatów 2 pory 1 opakowanie suszonych śliwek 1 opakowanie suszonych moreli ½ litra jogurtu naturalnego 1 szklanka majonezu garść rodzynek Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe moczymy, osączamy. Rodzynki suszone śliwki i morele zalewamy wrzątkiem  na moment, osączamy. Pora myjemy i i kroimy w talarki. Wykładamy na półmisku płaty śledzi i na każdy płat…

Koreczki śledziowe ze śliwkami

Składniki: 4 filety śledziowe 20 dag suszonych śliwek garść migdałów 1 cebula ½ szkl. oleju ½ łyżeczki cukru sok z cytryny 2 szkl. mleka Sposób wykonania: Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 3 godziny. Natomiast śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły.…

Śledzie marynowane w jarzynach

Składniki: 4 śledzie solone 1 butelka wody mineralnej 4 cebule 2 marchewki 3 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 2 łyżeczki ziarenek gorczycy szczypta imbiru ¼ l octu 10 dag cukru Sposób wykonania: Śledzie zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odsączyć je i pokroić na mniejsze kawałki, które układać w słoju przesypując przyprawami…