Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Płaty śledziowe ze śliwką i morelą

Składniki:

  • 10 śledziowych płatów
  • 2 pory
  • 1 opakowanie suszonych śliwek
  • 1 opakowanie suszonych moreli
  • ½ litra jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka majonezu
  • garść rodzynek

    Sposób przyrządzenia:
    Filety śledziowe moczymy, osączamy. Rodzynki suszone śliwki i morele zalewamy wrzątkiem  na moment, osączamy. Pora myjemy i i kroimy w talarki. Wykładamy na półmisku płaty śledzi i na każdy płat nakładamy po śliwce, moreli i rodzynki i talarek pora. Zwijamy ruloniki i spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane śledziowe ruloniki zalewamy jogurtem wymieszanym z majonezem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Podajemy jako danie wigilijne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *