Składniki:
• 1,5 szkl. posiekanej cebuli
• 3 szkl. pokrojonych ziemniaków
• 2 szkl. kukurydzy
• 1,5 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka pokrojonego koperku
• 1 szkl. ugotowanej fasoli
• 3 szkl. wody
Składniki: 30 dag białej fasoli, np. Jaś 2 suszone grzyby 2 średnie cebule 20 dag kiełbasy 10 dag wędzonego boczku 1 puszka pomidorów w całości 1/3 szklanki bulionu 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka mąki sól, pieprz, majeranek i lubczyk Sposób przygotowania: Fasolę opłukać, zalać zimną wodą. Pozostawić na 12 godz. Ugotować do miękkości w wodzie,…
Składniki: 500g fasoli szparagowej Mamut 1 duża cebula 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Fasolkę myjemy i umieszczamy w garnku z osoloną wodą. Gotujemy, aż trochę zmięknie ( ok.15-20 min.). Po odcedzeniu fasoli odcinamy końcówki z ogonkami. Nie odcinamy ogonków przed gotowaniem, ponieważ wygotowuje się smak i witaminy, a…
Składniki: 40 dag fasoli (dużej), 1 kurczak, 1dl ryżu, 1 dl oleju, 1 pęczek koperku, 1 pęczek zielonej pietruszki, kilka ząbków czosnku, 1 łyżeczka pieprzu mielonego, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, sól. Sposób przyrządzenia: Duży gliniany garnek (lub inne głębokie naczynie) moczymy w wodzie (bo inaczej pęknie w wysokiej temperaturze). Fasolę (wymoczoną w wodzie przynajmniej…