Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: fasola

Fasola z żeberkami

Składniki: 25 dag fasoli białej 25 dag żeberek porcja włoszczyzny liść laurowy ziele angielskie sól pieprz kwasek cytrynowy Sposób wykonania: Fasole zalać wodą i odstawić na kilka godzin. W między czasie mięso z dodatkiem włoszczyzny , ziela angielskiego i liścia laurowego zalać wodą i ugotować wywar. Wówczas mięso wyjąć, obrać z kości i ponownie włożyć…

Fasola zasmażana z suszonymi śliwkami

Składniki: 2 szkl. fasoli garść suszonych śliwek 5 dag słoniny cebula łyżka maki sól cukier Sposób wykonania: Fasolę oraz śliwki zalać oddzielnie wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować fasolę do miękkości. W między czasie śliwki pokroić w paseczki. Następnie na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas oprószyć ją mąką, wymieszać i rozprowadzić wodą…

Herbatniki z fasolą

Składniki: 20 dag fasoli Jaś kostka masła 1 szklanka cukru pudru olejek migdałowy 4 paczki herbatników Sposób wykonania: Fasolę namoczyć i ugotować. Następnie gdy będzie jeszcze ciepła przetrzeć przez sito. Masło ucieramy z cukrem pudrem, olejkiem migdałowym oraz fasolą. Gotowy krem układamy na herbatnikach.

Ostry sos fasolowy

Składniki: 1 łyżka czerwonej fasoli konserwowej 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka posiekanej naci kolendry 1 łyżeczka posiekanego koperku 3 posiekane ząbki czosnku ½ łyżeczki mielonego chili sól Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki sosu wymieszać, miksować powoli dolewając zimnej, przegotowanej wody w takiej ilości aby sos miał odpowiednią konsystencję. Przyprawić solą. Przechowywać szczelnie zamknięty w słoju…

Zupa fasolowa z szynką

Składniki: 40 dkg dobrej, wędzonej szynki pokrojonej w paski 2 cebule pokrojone w kostkę 1 łyżka oliwy 6 szklanek wody 4 obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki 2 puszki konserwowej białej fasoli liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, majeranek do smaku 1 liść sałaty masłowej Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę smażyć mieszając,…