Ciasto:
- ½ kg mąki
- 1 szkl. letniej wody
- łyżka oleju
Nadzienie:
- 2 szkl. maku
- jajko
- 5 dag cukru
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- bakalie
Składniki: 20 dkg mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody źródlanej 3 łyżki oleju sól Nadzienie: 1 duża puszka makreli w sosie własnym 1 duża cebula 1 łyżka oleju Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki ciasta wymieszać i odstawić na pół godziny. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę , uprzednio pokrojoną w grubsze piórka,…
Składniki: 1 gęś 2 cytryny 10 dag oleju 5 dag marchwi 1 ząbek czosnku 6 goździków tymianek posiekana natką pietruszki sól Nadzienie: 4 filiżanki grzanek 1 kg jabłek 5 dag rodzynek 5 dag masła tymianek sól pieprz Sposób wykonania: Gęś skropić sokiem z cytryny po czym obłożyć ją plasterkami marchwi, czosnkiem, natką pietruszki, goździkami oraz…
Składniki: 4 bułeczki 2 jajka 4 łyżki startego sera 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy sól Sposób wykonania: Jajka roztrzepać po czym dodać do nich przecier pomidorowy, starty ser, musztardę oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać. Następnie bulki przekroić na pół i wyjąc z nich miąższ. W powstałe otwory włożyć farsz i wstawić do…