1 pęczek bylicy piołunu 1 pęczek szałwii 1-1,3 kg łopatki jelenia Opłukać i dokładnie obsuszyć, oberwać listki opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, ściągnąć błony, nadziać ziołami łopatkę jelenia mocno obwiązać nicią kuchenną przyprawić solą, pieprzem 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczką papryki w proszku oraz 2 cebule obrać i pokroić w ósemki. Do…
Tag: dziczyzna
Dziczyzna
Kuropatwy z kwaszoną kapustą z jabłkami
by Michał Milak • • 0 Comments
Kapusta kwaszona z jabłkami 50 g boczku pokroić w drobną kostkę i w 2 łyżkach oleju spożywczego wytopić na skwarki, tłuszcz przełożyć do garnka 500 g kapusty kwaszonej roztrząsnąć i ew. pokroić, włożyć do garnka, dodać 1/2 liścia laurowego 5 jagód jałowca razem poddusić, podlać 125 ml (1/8 l) gorącej wody i dusić kwaszoną kapustę przez…
Dziczyzna
Filety z piersi dzikiej kaczki w powijakach z boczku
by Michał milak • • 0 Comments
4 filety z piersi dzikiej kaczki (po 200 g) przyprawić solą, pieprzem słodką papryką w proszku 250 g boczku pokroić w plasterki, obwinąć nimi filety z piersi kaczki obsmażać 4�5 minut z obu stron, postawić w cieple. Na sos porzeczkowy 150 g porzeczek wraz z sokiem z 1 cytryny krótko zagotować, dodać 50 ml…
Dziczyzna
Udka bażancie marynowane w pigwowej zalewie
by Michał Milak • • 0 Comments
4 udka bażancie po 200 g piec na 60 g masła sklarowanego z każdej strony po 3 minuty 200 g galaretki pigwowej wraz z 50 ml koniaku sokiem z 1 cytryny 125 ml (1/8 l) białego wina 2 łyżkami ziołowego octu dokładnie wymieszać na marynatę, udka bażancie włożyć do marynaty na około 10 godzin, po…
Dziczyzna
Bażant z nadzieniem 2
by Michał Milak • • 1 Comment
1 sprawionego bażanta (1 kg) umyć pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, natrzeć z wierzchu solą około 200 g drobno zmielonej wieprzowiny na kiełbaski wymieszać z 1 jajkiem doprawić do smaku solą świeżo zmielonym pieprzem słodką papryką w proszku i tą masą napełnić wnętrze bażanta, zaszyć, posmarować 20 g miękkiego masła lub margaryny ptaka obłożyć 50…