Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dziczyzna

Dzikie ptactwo – kilka rad praktycznych

Kiedy dzika kaczka, bażant i przepiórka zostaną oskubane z pierza, wtedy można być pewnym, że na stół trafią klasyczni przedstawiciele wytwornej kuchni. Dzikie ptactwo najlepiej smakuje w czasie jesiennych i zimowych miesięcy. Albowiem w okresie od października do marca jest dozwolony odstrzał żyjącej w naturalnych warunkach skrzydlatej zwierzyny.  Renomowane sklepy prowadzące sprzedaż dziczyzny lub specjalistyczne…

Peczeń z dzika w pieprzu z sosem pomidorowym i czosnkiem oraz zielonymi szparagami

100 g masła sklarowanego 1,2-1,5 kg łopatki z dzika rozgrzać w brytfannie; opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, wyżytować, pokroić na gulaszowe kawałki, dodać 60 g koncentratu pomidorowego podlać 250 ml (1/4 l) wywaru z dziczyzny 1 kg mięsistych pomidorów włożyć na krótko do wrzącej wody, nie dopuścić do gotowania, potem przelać zimną wodą, ściągnąć…

Kuropatwy na grzankach

Skład: 2 kuropatwy i oddzielnie ich wątróbki, 2 grzanki z pszennego chleba, 4 plasterków tłustej, surowej szynki, 40 g masła i dodatkowo 20 g masła na grzanki, 2 liście laurowe, 2 gałązki szałwii, 1 ząbek posiekanego czosnku, 1 szkl. białego wytrawnego wina, 2 łyżki koniaku, sól i pieprz.   Sposób wykonania: Skruszałe kuropatwy starannie oczyścić,…