650 g polędwicy z dzika opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, wyżyłować posmarować 2 łyżkami oleju spożywczego i pod przykryciem postawić w chłodnym miejscu (lodówce) na 30-40 minut potem pokroić polędwicę na plastry po około 80 g, rozgrzać 120 g masła sklarowanego i obsmażyć na nim plastry polędwicy po 2 minuty z każdej strony. Na…
Tag: dziczyzna
Dziczyzna
Mięso z dzika – w kilku slowach
by Milak Michał • • 1 Comment
Chyba nie ma takiego myśliwego, który nie byłby dumny, że udato mu się upolować to zwierzę należące do najniebezpieczniejszych okazów dzikiej fauny. Dzik to sprytny i bojowy przeciwnik, który zazwyczaj potrafi się dobrze bronić. Nie na darmo więc gorąco upragnionym trofeum myśliwskim są duże zakrzywione kły dzika (dolne – szable, długości około 21 cm, i…
Dziczyzna
Dziki królik z kamionki
by Michał Milak • • 0 Comments
1 sprawionego dzikiego królika (1 1/2 kg) opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, obrać z błon, podzielić na niewielkie kawałki, obrać 1 ząbek czosnku i drobno posiekać, wymieszać z 1 ząbek czosnku 1 łyżką sosu sojowego 1 łyżką oleju kukurydzianego 1/2 łyżeczki otartej bazylii świeżo zmielonym pieprzem startą gałką muszkatołową oraz szczyptą mielonego cynamonu i…
Dziczyzna
Dziki królik pieczony
by Michał Milak • • 1 Comment
2 combry dzikiego królika opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, obrać z błon od combrów oddzielić uda, przednie skoki i łaty (części brzuszne) natrzeć solą świeżo zmielonym pieprzem pokroić w plasterki 125 g boczku i wyłożyć nimi brytfannę, oczyścić 1 pęczek włoszczyzny umyć, drobno pokroić, rozłożyć na plasterkach boczku, na wierzchu położyć królicze uda,…
Dziczyzna
Filety z zająca z wiśniowym ryżem
by Michał Milak • • 0 Comments
250 g długoziarnistego ryżu wrzucić do 1 I wrzącej osolonej wody i gotować 15 minut do miękkości z 1 słoika wiśni (670 g) przełożyć wiśnie z ich sokiem do garnka, dodać 1 laskę cynamonu oraz 5 goździków i doprowadzić do wrzenia, po zagotowaniu zestawić garnek z ognia i odstawić na około 15 minut, by…