Skład: 2 kuropatwy 10dkg słoniny 1 łyżeczka szałwi 1 łyżka tartej bułki sól 3/4 szklanki rosołu 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki Sposób wykonania: Kuropatwy oczyścić i umyć. Piersi naszpikować pokrojona w słupki słoniną (5dkg) a wnętrze tuszek natrzeć szałwią z dodatkiem soli. Ułożyć w brytfannie na plasterkach pozostałej słoniny. Wstawić do piekarnika, a gdy…
Tag: dziczyzna
Dziczyzna
Zając po węgiersku
by tinca • • 0 Comments
Skład: duży comber zajęczy 150g tłustej szynki 100g słoniny 2 ogórki kiszone liść laurowy sól, pieprz, papryka Sposób wykonania: Comber zajęczy wyfiletować, pokroić w plastry. W podobne plastry pokroić szynkę oraz ogórki. Na szpadki do szłyków nabijać kolejno: plastry słoniny, zająca, szynki, liść laurowy. Przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni. Następnie podlać niewielką ilością…
Dziczyzna
Comber jelonka w cieście francuskim
by Michał Milak • • 0 Comments
750 g combra jelonka (bez kości) opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, obrać z błon rozgrzać 1 łyżkę masła sklarowanego krótko obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem wyjąć z tłuszczu obrać 2-3 cebule i pokroić w drobną kostkę obrać 125 g tłustego boczku pokroić w drobną kostkę oczyścić 125 g…
Dziczyzna
Steki z combra jelenia z musem morelowym i zielonym makaronem
by Michał Milak • • 1 Comment
4 steki (po 200 g) z combra jelenia opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, rozgrzać 50 g masła sklarowanego i obsmażać na nim steki po 4 minuty z każdej strony (medium – w środku mięso jest różowawe) lub przez 6 minut z każdej strony (bien cuit – dobrze wysmażone, w środku brązowawe, ale miękkie i…
Dziczyzna
Steki z jelenia z sosem bearneńskim
by Michał Milak • • 0 Comments
Roztopić 100 g masła odszumować, trochę ostudzić obrać, pokroić w drobną kostkę 1 małą cebulę i razem z posiekanymi listkami estragonu i bazylii (po 1 łyżce) grubo zmielonym czarnym pieprzem 1 łyżeczką octu winnego 2 łyżkami białego wina doprowadzić do wrzenia, potem gotować około 5 minut, następnie trochę ostudzić, dodać 2 żółtka i w kąpieli…