Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżemy

Przecier wieloowocowy

Składniki: • 25 dag czarnych porzeczek • 25 dag czerwonych porzeczek • 25 dag agrestu • 25 dag malin • 25 dag truskawek • cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Owoce oczyścić, przełożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Jeszcze gorące przetrzeć przez sito. Przecier osłodzić do smaku. Rozlać do słoi i pasteryzować 15-20 minut. Przepis…

Ogórki małosolne

Do zrobienia ogórków małosolnych będziemy potrzebować odpowiedniego naczynia, najlepszy jest gliniany garnek lub duży słój ok. 5 litrów. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać jakim doskonałym dodatkiem do naszych dań będzie ogórek małosolny wyciągnięty prosto ze słoja. Namawiam wszystkich do wypróbowania tego przepisu. Składniki : świeże ogórki /średniej wielkości/ 2,5 kg czosnek 2 główki świeży korzeń…

Smażona skórka pomarańczowa

Składniki: • skórki z 6 pomarańczy, • 1/2 kg cukru, • 1 litr wody. Sposób przyrządzenia: Skórki myjemy porządnie i wkładamy do namoczenia. Podczas moczenia, co najmniej raz zmieniamy wodę na świeżą. Można je moczyć do 2 dni. Jednak doba w zupełności wystarcza. Porządnie odcedzamy z wody przed dalszym ciągiem pracy. Na ogniu nastawiamy syrop.…

Pikantne gruszki

Składniki: 1 kg dojrzałych, twardych gruszek 0,5 litra czerwonego wytrawnego wina 1 cytryna 5 szklanek czerwonego octu winnego 1 szklanka cukru 25 dag miodu ziarna czarnego pieprzu gożdziki ziele angielskie cynamon liście laurowe Wykonanie: Gruszki obrać, włożyć do zimnej wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Do naczynia wlać ocet i wino, włożyć cukier, miód i…