Dżem z zielonych pomidorów z nutką imbirową Składniki: • 1 kg zielonych pomidorów; • ½ kg cukru; • skórka z 3 cytryn; • 1 kawałek imbiru (wielkości 2 kostek cukru). Wykonanie: Opłukać pomidory, zmiksować. Opłukać dobrze cytrynę, zetrzeć skórkę na tarce, wycisnąć sok. Wymieszać pomidory, skórkę i sok z cytryny, cukier, starty imbir. Zagotować ostro,…
Tag: dżemy
Konfitury
Konfitura z wiśni z winem
by Teresa • • 0 Comments
Konfitury
Konfitura z wiśni
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 2 kg wiśni, 2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Dorodne owoce wiśni umyć, osączyć, wydrylować. Włożyć do rondla, przesypać cukrem i zostawić do natsępnego dnia. Wiśnie z cukrem doprowadzić do wrzenia i smażyć na małym ogniu 5 min, nie mieszając. Zdjąć szumowiny. Odstawić z ognia i wystudzić. Smażenie i studzenie powtórzyć 5 razy – w…
Konfitury
Konfitura z malin
by Teresa • • 1 Comment
Składniki: 2 kg świeżo zerwanych malin 25 dkg dkg cukru 0,5 l wody Sposób przyrządzenia: Z cukru i wody ugotować bardzo gęsty syrop. W czasie gotowania starannie usuwać powstającą pianę. Przebrane owoce malin wrzucać pojedynczo do gorącego syropu. Zagotować i natychmiast odstawić na 24 godziny. Po tym czasie smażyć konfiturę na wolnym ogniu przez 45 minut.…
Przetwory domowe
Maliny pasteryzowane
by Teresa • • 0 Comments
Skład: 1 kg malin 10 dkgkilka łyżek cukru. Sposób przyrządzenia: Świeże maliny należy przebrać nie myjąc (kupione umyć), wsypać do wyprażonych w piekarniku słoików, zasypać cukrem, delikatnie ugniatając aby więcej się zmieściło. Słoik zamknąć, wstawić do garnka, podłożyć lnianą ściereczkę, wlać wodę tak aby zakryła 3/4 wysokości słoiczka i gotować 15-20 min. od momentu zagotowania się wody w garnku albo po zagotowaniu…
-300x170.jpg)
.jpg)