
Składniki:
- 500 g jeżyn
- 250 g cukru żelującego
- 1 łyżka soku z cytryny
- mielony goździk i cynamon (odrobina)

Składniki: 1 kg owoców rokitnika 1,5 kg cukru Sposób przyrządzenia: Dojrzałe, zdrowe owoce przesypujemy cukrem i odstawiamy na 5 do 6 godzin. Następnie stawiamy na piecu i gotujemy na małym ogniu. Później odcedzamy sok, przelewamy do słoików i pasteryzujemy.
Składniki: 1 kg świeżych żurawin 0,5 – 0, 75 kg cukru 2 dag świeżych drożdży 5 l wody (przegotowanej i ostudzonej) garść rodzynek kawałek laski waniliowej Sposób przygotowania: Żurawiny zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy. Powstały wywar przecedzamy, dodajemy cukier. Odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby zaczęły pracować.…
Dżem z czerwonych pomidorów i jabłek z nutką chili Składniki: • 1 kg czerwonych pomidorów; • 400 g jabłek; • 2 limetki; • ½ łyżeczki chili; • 8 decylitrów cukru żelującego. Wykonanie: Umyć pomidory. Zmiksować w mikserze. Zetrzeć grubo jabłka. Zetrzeć skórkę z limetek. Wycisnąć sok z limetek. Wymieszać w garnku masę pomidorową, starte jabłka,…
Składniki: • 1 kg zielonych pomidorów; • ½ kg cukru żelującego; • 1 pomarańcza. Wykonanie: Umyć i zmiksować pomidory. Gotować ca 15 minut. Dodać startą drobno skórkę pomarańczową i cukier do żelowania. Gotować, mieszając, ca 5 minut, Zdejmować łyżką drewnianą powstającą pianę. Dżem nakładać do wymytych i wyparzonych słoiczków. Zamykać gorące. Przechowywać w chłodzie.