Składniki: 1,5 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę 70 dag cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób wykonania: 1 litr wody z dodatkiem kwasu cytrynowego doprowadzić do wrzenia po cym odstawić do ostygnięcia, wówczas zalać dynię i odstawić pod przykryciem na całą noc. Na drugi dzień zalewę zlać i dodać do niej…
Tag: dżemy
Listy
Pasteryzowany domowy chrzan
by Renata Kępa • • 0 Comments
Listy
Pomidory z papryką do słoików
by Agata Czerniak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg pomidorów 3 czerwone cebule 25 dag ostrej papryki 3 ząbki czosnku 0,1 l wytrawnego czerwonego wina sól pieprz cukier Sposób wykonania: Pomidory, paprykę oraz cebulę ułożyć na blasze i piec w piekarniku do miękkości po czym zemleć je w maszynce. Wówczas dodać posiekany czosnek oraz wino. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do…
Listy
Sałatka z cukinii na zimę
by Karina Bieniek • • 0 Comments
Składniki: 4 kg cukinii 1 kg marchwi 20 dkg cebuli 4 łyżki soli ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty zalewa: 4 szkl wody 1/2 szkl. oleju 1 szkl. octu 10 % 1/2 łyżki soli Sposób wykonania: Cukinie pokroić w plasterki, które posypać solą i odstawić na 1 godzinę. W między czasie marchew zetrzeć na tarce…
Listy
Gruszki w occie Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 2 kg gruszek 1 kg cukru 1 litr 5% octu kilka goździków cynamon w kawałku Sposób przyrządzenia: Gruszki umyć, obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, włożyć do zagotowanego octu z cukrem, goździkami i cynamonem, gotować do miękkości i szklistości. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić wieczka i odwrócić do góry dnem. Podawać…