Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżemy

Arbuz kandyzowany

Składniki: 2 kg średnio dojrzałych arbuzów ze skórą 10 dkg cukru pudru Syrop: 1 litr wody 70 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Arbuza umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Tak przygotowanego arbuza zalać 1 litrem wody, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia i parzyć w temperaturze około 80 – 90 stopni C przez około 3 godziny.  Kostki owocu…

Arbuzy w solance

Składniki: arbuzy Zalewa: 5 litrów wody 30 dkg soli Sposób przyrządzenia: Nieduże arbuzy w ilości odpowiedniej do naczynia jakie chcemy użyć dokładnie umyć, osuszyć. Wykorzystując ostre narzędzie w skórze arbuza wykonać kilka otworów.  Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól, gotować aż cała się rozpuści. Jeśli podczas gotowania wytwarza się piana należy ją usuwać. Solankę schłodzić…

Pikle pasteryzowane

Składniki: 2 kg warzyw: papryk w rożnych kolorach, czosnek, cebula, papryczka chili 1/3 szkl. octu 2 listki laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu łyżeczka gorczycy oliwa szczypta cukru szczypta soli Sposób wykonania: Warzywa pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć je w słoikach. Następnie 3 szklanki wody z dodatkiem octu i przypraw do doprowadzić…